Vermaasd hoogspanningsnet zorgt voor continuerende productie Belgisch windpark Rentel na defecte kabel

| 30 januari 2024

Een exportkabel van het platform van het Rentel offshore windpark in de Belgische Noordzee naar land is na een incident beschadigd geraakt. Ondanks het defect kan het windpark toch blijven produceren. Dat komt omdat Rentel -in tegenstelling tot de eerste Belgische windparken- geïntegreerd is in een vermaasd hoogspanningsnet.

Door het vermaasd hoogspanningsnet heeft Rentel twee exportkabels: een naar de kust (momenteel onderbroken) en een naar Elia’s Modular Offshore Grid (MOG), ook wel stopcontact-op-zee genoemd. Deze route wordt nu maximaal benut.

Omdat nog drie andere windparken, te weten Mermaid, Northwester 2 en Seastar, daarop aangesloten zijn, wordt hun elektriciteitsproductie bij maximale wind iets verminderd om overbelasting op de exportkabels te voorkomen.

Het incident speelde eerder deze maand al af maar werd pas later naar buiten gebracht. De oorzaak wordt nog onderzocht. De Belgische bevoorradingszekerheid van elektriciteit is niet in gevaar. Dit meldt Elia, die als netbeheerder verantwoordelijk is voor de aansluiting.

Tags: , , , , ,

Category: Wereldwijd

Reacties zijn gesloten.