Vestas V236-15.0 MW prototype produceert eerste kWh

| 30 december 2022

Prototype V236-15.0 MW offshore windturbine in Østerild testcentrum in Denemarken © Vestas

Vestas heeft de installatie van de V236-15.0 MW prototype-turbine in het Østerild Nationaal testcentrum in West-Jutland, Denemarken, afgerond. Het prototype heeft met succes zijn eerste kWh vermogen geproduceerd.

Het prototype ondergaat nu een uitgebreid test- en verificatieprogramma om de betrouwbaarheid te garanderen voordat de volledige typecertificering en serieproductie van start gaan.

De V236-15.0 MW werd gelanceerd in februari 2021. De turbine heeft een rotoroppervlak van meer dan 43.000 m2 en een windenergieproductie van ongeveer 80 GWh per jaar. Dit is voldoende om het equivalent van ongeveer 20.000 Europese huishoudens van stroom te voorzien. De offshore turbine levert volgens Vestas een 65 procent hogere jaarlijkse energieproductie dan de V174-9.5 MW, en voor een 900 MW windpark verhoogt hij de productie met vijf procent met 34 turbines minder.

De ontwikkeling van het prototype en de assemblage zijn uitgevoerd in Vestas’ O&O- en productielocaties in Denemarken. De bladmallen zijn ontwikkeld in Vestas’ bladfabriek in Lem en de 115,5 meter lange prototypebladen zijn vervaardigd in Vestas’ offshore bladfabriek in Nakskov. Het prototype van de gondel is ontwikkeld en geassembleerd in de offshore gondelfabriek in de haven van Lindø in Odense. Het testprogramma voor de integratie van de generator, de omvormer en het net is al begonnen in de LORC-testfaciliteit in Denemarken.

Vestas heeft tot nu toe preferred supplier overeenkomsten aangekondigd voor de V236-15.0 MW turbine voor in totaal meer dan 8 GW in vijf verschillende markten.

Tags: , , , ,

Category: Wereldwijd, Windmolens

Reacties zijn gesloten.