Windpark Hazeldonk officieel geopend

| 30 januari 2016

Windpark Hazeldonk in Breda is gisteren officieel operationeel gegaan. Drie Lagerwey L100, windturbines met 99 m ashoogte en 3 MW vermogen draaien al sinds eind 2015 op het gelijknamige bedrijventerrein. Het windpark wekt stroom op voor ruim 6.000 Bredase huishoudens. Een lange tijd aan voorbereiding is er gisteren aan vooraf gegaan.

Maar juist daarom moet windpark Hazeldonk een inspiratie- en ervaringsbron zijn voor overige locaties langs de A-16. De 2 Lagerwey windturbines zijn een grote stap in het waarmaken van de klimaatambities van de gemeente Breda. Het heeft de ambities om in 2044 CO2 neutraal te zijn.

Windpark Hazeldonk is een samenwerkingsproject van Greentrust en Izzy Projects. De samenwerking gaat lang terug en dit is het eerste project dat samen gerealiseerd wordt. Windpark Hazeldonk is een Bredaas project. Zo’n 340 Bredanaars doen mee en hebben een steentje bijgedragen aan de realisatie van het project middels obligaties. Gezamenlijk hebben ze bijna 1 miljoen euro aan bijeen gebracht om het project mee te financieren.

De elektriciteit die de turbines opwekken wordt door het Bredase energiebedrijf Hezelaer afgenomen. Hezelaer zorgt ervoor dat de  groene stroom in Breda blijft. Dit doen ze door de stroom te verkopen aan bedrijven en particulieren die graag stroom uit de eigen stad willen afnemen.

De lokale energiecoöperatie BRES doet mee. BRES heeft de obligaties aangeboden en meegewerkt in de campagne. Met nieuwe projecten blijven met BRES samenwerken, op nieuwe wegen naar een lokale duurzame energievoorziening in handen van de Bredanaars.

windpark hazeldonk breda

 

Tags: , , , , , , ,

Category: Wereldwijd

Reacties zijn gesloten.