Zeven bedrijven lanceren arbeidsmatchplatform voor personeel in de energietransitie

| 30 november 2023

In 2050 moet Nederland klimaatneutraal zijn. Om dit te realiseren moet onder andere het energiesysteem aangepast, vervangen en uitgebreid worden. Hiervoor zijn tienduizenden extra mensen nodig. Zeven bedrijven, waaronder TenneT, hebben daarom het Arbeidsmatchplatform opgericht.

Bron: TenneT

Het Arbeidsmatchplatform is een maatschappelijke start-up die met hulp van artificial intelligence (AI) op zoek gaat naar onbenut potentieel op de arbeidsmarkt. Het gaat hierbij vooral om technisch geschoold personeel, waar het tekort de komende jaren verder oploopt. Technisch geschoold personeel is schaars, maar onmisbaar in de uitvoering van projecten om de energietransitie te versnellen. Tegelijk beschikken veel mensen zonder het zelf te weten over vaardigheden die nodig zijn voor een baan in de energietransitie.

Door vooral te kijken naar de vaardigheden van een persoon in plaats van opleidingen, kunnen vacatures in de energietransitie beter worden gematcht. Pas daarna wordt gekeken wat de toekomstige medewerker nog mist en welke opleidingen of vaardigheden nodig zijn om daadwerkelijk van start te gaan. Op deze manier kunnen meer zij-instromers worden geworven en ook bestaande medewerkers worden behouden door inzicht te geven in het carrièreperspectief.

Bedrijven slaan handen ineen

Zeven bedrijven die actief zijn in de energietransitie hebben zich verenigd in het Arbeidsmatchplatform. Een maatschappelijke start-up waarmee naast initiatiefnemer Alliander, TenneT, Enexis, Stedin, KPN en de aannemers Van Gelder en Van Voskuilen ook andere bedrijven in de energietransitie enthousiast willen maken om ‘skills-based’ te werven. Met behulp van AI worden vaardigheden van een werkzoekende, gematcht met vaardigheden die nodig zijn voor vacatures die openstaan.

Frank Wester, directeur Grid Field Operations Nederland: “het Arbeidsmatchplatform biedt ons de mogelijkheid om technisch talent dat nu nog buiten onze ‘scope’ valt, te matchen met onze wervingsbehoeftes. Het verruimt onze mogelijkheden om mensen met de juiste vaardigheden aan ons te koppelen. Mensen die we heel hard nodig hebben bij de uitvoering van projecten waarmee we de energietransitie faciliteren”.

Marlies Visser, lid van de Raad van Bestuur van Alliander en initiatiefnemer van het platform: “De vraag naar technisch geschoold personeel is gigantisch. De knelpunten die dit oplevert voor de energietransitie zien we al langere tijd op ons afkomen. Ik heb daarom de opdracht gegeven om out-of-the-box te denken en te kijken wat nieuwe technologie kan betekenen om meer mensen aan de slag te krijgen in de energietransitie”.

Platform van start

Op 27 november is het Arbeidsmatchplatform officieel gelanceerd in Utrecht. Naast vertegenwoordigers van de deelnemende bedrijven waren daarbij waren onder andere ook demissionair minister Carola Schouten voor Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen en Ingrid Thijssen, voorzitter VNO-NCW aanwezig.

Eerste matches gemaakt

Voor veel bedrijven is het werken met de skills based-methode nieuw. Innovatieve oplossingen voor het zoeken van personeel zijn echter noodzakelijk. Want de komende jaren gaan veel monteurs en bouwvakkers met pensioen en kiezen steeds minder mensen voor een technische of bouwkundige opleiding.

Het Arbeidsmatchplatform is afgelopen maanden uitgebreid getest door middel van pilots in de regio Rivierenland en in Amsterdam. In Rivierenland hebben inmiddels de eerste werkzoekenden een baan gevonden met behulp van het platform. In Amsterdam zijn al meer dan 500 werkzoekenden geregistreerd en worden binnenkort de eerste matches verwacht.

De komende periode wordt het platform verder uitgerold in andere regio’s. Op deze manier kan werkzoekenden een baan in de directe omgeving worden aangeboden. Het Arbeidsmatchplatform voert momenteel in onder andere Rotterdam gesprekken om als volgende regio aan te sluiten. Bron: TenneT

Tags: , , , , , , , , , , , ,

Category: Windenergie

Reacties zijn gesloten.