Aansluiting voor Windpark Kroningswind gereed

| 31 maart 2022
Aansluiting voor Windpark Kroningswind gereed

Bron: Windpark Kroningswind. Foto: Hans van Belzen

De kabelverbinding naar Windpark Kroningswind en het transformatorstation zijn onder spanning gezet. Hiermee kan de geproduceerde elektriciteit van de windturbines het net op wanneer deze gereed zijn.

In Windpark Kroningswind op Goeree-Overflakkee komen 19 windturbines te staan. Deze worden geleverd door de Deense turbinefabrikant Vestas en zijn van het type  V117-4,2MW. Samen zijn ze goed voor een opgesteld vermogen van ongeveer 80 MW. Hiermee is Windpark Kroningswind het grootste windpark van Goeree-Overflakkee. De fundaties voor de windturbines waren 4 maanden geleden al afgerond door 4HA.

De opgewekte energie vanuit deze windturbines komen straks bij het transformatorstation binnen. Daar wordt de spanning door een 80MVA vermogenstransformator van Kolektor Etra (geleverd door Batenburg Techniek) omhoog getransformeerd van 33 kV naar 50kV. Via een 12-kilometer lange kabel wordt deze naar het Stedin-verdeelstation in Middelharnis gebracht. Daar gaat de stroom dan het elektriciteitsnet op. SPIE was verantwoordelijk voor de aansluiting van het windpark.

Windpark Kroningswind is een initiatief uit 2011 van 10 agrariërs. In 2019 nam het Belgische infrastructuurinvesteringsbedrijf TINC een meerderheidsbelang in het windpark.

Tags: , , , , , ,

Category: Windenergie

Reacties zijn gesloten.