Alfen levert energieopslagsysteem aan Zweedse energiebedrijf Ellevio

| 31 augustus 2022

©Ellevio

Alfen, de Nederlandse specialist in energieopslagoplossingen, levert samen met Finse dochteronderneming Alfen Elkamo zijn 10MW modulaire energieopslagsysteem TheBattery Elements™ aan het Zweedse energiebedrijf Ellevio.

Zweden wil netto-nuluitstoot tegen 2045 bereiken. Tegelijkertijd verwacht Zweden zijn elektriciteitsverbruik in de komende 25 jaar meer dan te verdubbelen, terwijl de belangrijkste bron van nieuwe energieopwekking afkomstig is van windenergie. Afhankelijk van hoeveel wind er is, zal de hoeveelheid elektriciteit die aan het net wordt geleverd variëren. Als de balans wordt verstoord, bestaat het risico op storingen in het elektriciteitssysteem die zowel kostbaar kunnen zijn als leiden tot gevaarlijke storingen.

Ellevio , dat zich tot nu toe alleen op elektriciteitsnetwerken richtte, is haar aanbod aan het diversificeren. Het idee hierachter is om uitgebreide ondersteuning te bieden aan bedrijven die moeten overschakelen op een geëlektrificeerde, fossielvrije bedrijfsvoering. Het bedrijf zal totaaloplossingen aanbieden binnen industrienetwerken, energieopslag, flexibiliteit en laadoplossingen.

De opslagoplossing is de eerste stap. Ellevio kondigde in mei dit jaar het eerste project aan. Dit grootste grid scale-batterij in Zweden omvat Alfen’s 10MW modulaire energieopslagsysteem TheBattery Elements™. Het systeem komt te staan in Grums, in het westen van Zweden.

“De toename van hernieuwbare energiebronnen, decentralisatie van energie en een groeiend elektriciteitsverbruik vormen uitdagingen voor het Europese elektriciteitsnet”, zegt Stephanie Schockaert, Sales Director voor de divisie Energy Storage van Alfen. “Oplossingen zoals batterij-energieopslagsystemen die naadloos zijn geïntegreerd in het middenspanningsnet lossen deze problemen voor netbeheerders op. Samen met onze Finse dochteronderneming Alfen Elkamo zijn we er trots op dat we met onze volledig geïntegreerde oplossingen mee kunnen bouwen aan het elektriciteitsnet van de toekomst. Op deze manier ondersteunen we Ellevio bij het bereiken van haar doelstellingen en dragen we bij aan die van haar thuisland Zweden.”

Alfen’s TheBattery Elements™ kan helpen deze verstoringen in balans te brengen. Het is een industrieel en modulair energieopslagsysteem uitgerust met Fast Frequency Reserve (FFR) regeltechnologie die de fluctuaties (situaties met lage inertie) in het Scandinavische net kan opvangen met behulp van synthetische traagheid. Het vereist zeer snelle responstijden (<0,7s) die ook worden ondersteund door het in eigen huis ontwikkelde softwareplatform van Alfen. TheBattery kan ook worden gebruikt voor andere netdiensten en/of energiehandel.

“Om de energietransitie te laten slagen, moeten we ervoor zorgen dat de stroom van elektriciteit in het elektriciteitsnet stabiel is.” zegt Kristofer Fröjd, Senior Vice President, Strategy and Business Development bij Ellevio AB. “We bereiken deze stabiliteit door de grootste batterij voor het elektriciteitsnet van Zweden te bouwen, die het staatsbedrijf Svenska Kraftnäts zal ondersteunen bij het creëren van balans in het nationale elektriciteitsnet. Dit is een belangrijke en opwindende stap in onze reis om energieoplossingen te creëren die ons energiesysteem in Zweden helpen transformeren.” Bron: Alfen

Tags: , , , ,

Category: Wereldwijd

Reacties zijn gesloten.