Business in Wind – Een uniek bedrijf met grote plannen

| 31 mei 2024

Toen ik in 2021 een interview met Wim Robbertsen van Business in Wind hield, was hij stellig: ‘Ik wil niet groeien!’ Trots op het unieke karakter van zijn bedrijf en de hechte samenwerking met zijn personeel en (vaste) partners, was hij bang dat dit met groei zou veranderen. Nu, nog geen drie jaar later, sta ik met Wim op een bouwplaats waar de fundering van een nieuw te bouwen bedrijfspand toch echt het tegenovergestelde lijkt te zeggen. Wat is er veranderd?

Sabine Lankhorst

Het in Barneveld gevestigde Business in Wind staat vooral bekend als hét bedrijf om bij aan te kloppen met uitdagende projecten voor het verwijderen van en voorzien in gebruikte windturbines. Een bord in het huidige kantoor van Wim vat het motto van Business in Wind in één zin samen: ‘Het kan wel’. En dit motto heeft Business in Wind al op vele bijzondere plekken gebracht, tot zelfs op Ascension Island. En op bijna al die bijzondere plekken was Wim zelf ook van de partij, om samen met zijn team en partners, waarvan hij met een aantal al jaren samenwerkt, het werk uit te voeren.

Maar onlangs werd het echter duidelijk dat Wim met Business in Wind toch wil uitbreiden. De bouw van een gloednieuw bedrijfspand met opslag en werkplaatsen met een oppervlakte van in totaal 4.500m² is daar het onbetwiste bewijs van. Tijd dus om naar Barneveld af te reizen. In zijn huidige kantoor aan de Hanzeweg op bedrijventerrein Harselaar in Barneveld, met uitzicht op de locatie van het nieuwe pand, vertelt Wim zijn verhaal.

Wim Robbertsen op de bouwkavel eerder

De knop om

Wim: “Ik heb inderdaad altijd stellig gezegd dat ik niet wil groeien. Op juni 2022, op de WindDays, is echter de knop omgegaan. Ik kreeg die dag een paar keer te horen ‘het kan gewoon niet dat je niet gaat groeien, je moet gewoon nadenken hoe je groei kan beheersen!’ Toen is het zaadje gepland. Daarop volgde meerdere momenten die dit weer benadrukten en toen is definitief de knop om gegaan.”
Dat die beoogde groei ook echt een realiteit kan zijn blijkt wel uit de vraag uit de markt. Wim legt uit: “In de eerste paar jaar verkochten we vooral turbines en leverden ze af bij de klant. Die deed vervolgens zelf de rest. Er komt echter steeds meer vraag naar gebruikte reserveonderdelen en we doen ook steeds vaker zelf turbinerevisies. Nu beheersen we eigenlijk de gehele keten, van het verwijderen van turbines tot en met operationele turbines opleveren, waar in de wereld. Wat ik veel belangrijker vind is dat we hiermee onszelf onderscheiden, dat we niet alleen de windturbine sloper zijn.”

Circulariteitsladder

Business in Wind kijkt liever naar de eerste R in de circulariteitsladder (of R-ladder), van Reused, Refurbished en Recycled. De focus ligt daarbij op de eerste stap, hergebruik. “Gebruik eerst waar de turbine voor ontworpen is en als dat niet kan, dan gaan we onderdelen eruit halen (Refurbishing). Op veel plekken kijken ze eerst naar de laatste R, die van Recycling. Maar dat is bij ons echt de laatste stap, dan hebben we de haalbaarheid van de stappen 1 en 2 al onderzocht. Op deze manier proberen we ons te onderscheiden”, legt Wim uit.

Nieuw bedrijfspand om groei te ondersteunen

Om in die hele keten te voorzien, is meer ruimte nodig. En die heeft Business in Wind op slechts een paar tientallen meters afstand gevonden van de huidige locatie. Het nieuwe pand langs de A1 van maar liefst 4.500m² biedt ruimte voor een grote werkplaats voor revisie van windturbines, een opslag voor tandwielkasten, generatoren en reserveonderdelen, en vier lagen kantoorruimte. Bovendien huurt Business in Wind een naast gelegen ruimte voor extra opslag.

Als het pand volgend jaar klaar is, zal niemand twijfelen in welke business het bedrijf zit, of van huurder TeSuCon, waarmee Business in Wind nu ook het huidige pand deelt. Bij de ingang zal namelijk prominent een windturbinegondel op een toren prijken. Een totale hoogte van 28 meter. In de gondel wordt een Evacuator afdalingssysteem voor windturbines van TeSuCon geplaatst. Om het plaatje compleet te maken kan de gondel straks ook draaien. Bovendien zal in de zijfaçade van het pand een windturbineblad verwerkt worden.

Die herkenning wordt ook binnen doorgetrokken. Op een speelse manier worden turbine elementen verwerkt in het interieur. Te denken aan een hub als balie, een belhokje van een root end van een windturbineblad en een keuken van een container. Wim legt uit dat hij het belangrijk vindt dat een bedrijf in hergebruikte windturbines ook zoveel mogelijk dit binnen het eigen bedrijf doorvoert. Zo beschikt het pand straks over vier 20-tons kranen, met totaal dus 80 ton hijscapaciteit, die hergebruikt zijn. Een ander leuk detail, een vergaderruimte wordt ingericht op een manier die aantoont dat Business in Wind bij betrokkenen in de gehele keten om de tafel zitten. Onder het motto ‘Van de Zuidas tot de boer‘ kunnen bezoekers straks zelf kiezen aan welke vergadertafel ze hun meeting willen houden.

Rendering van het nieuwe pand langs de A1, op bedrijventerrein Harselaar in Barneveld

Oog voor duurzaamheid

Maar daar houdt het voor Wim niet op. Het pand voldoet straks aan de BREAAM-criteria, de certificeringsmethode voor een duurzaam gebouwde omgeving. Zo komt er een 3,80 meter diepe opslagkelder met een constante temperatuur en luchtvochtigheid, komen er zonnepanelen op het dak te liggen en warmtepompen binnen. Daarnaast komen er zonnepanelen boven de ramen van het kantoor die ook als schaduwpanelen fungeren. Het is een intensief traject om aan al de eisen van de BREAAM-criteria te voldoen, maar het is de moeite waard stelt Wim: “Ik wil voorop lopen maar vind dat we ook een voorbeeldfunctie hebben. Zo zijn we onlangs ook door DNV op groepsniveau ISO gecertificeerd. Je toont hiermee aan dat je alle processen in orde hebt en dat straalt vertrouwen uit.”

Mensen en kennis

Met groei komt ook automatisch een groei in personeel. Het toekomstige pand biedt ruimte voor 40 werkplekken. Met zijn netwerk en ervaring heeft Wim al een aantal professionals aan zijn team kunnen toevoegen om de verschillende bedrijfstakken te managen, waaronder Derck van Ommeren die al zijn eigen bedrijf had in reserveonderdelen. Sinds 1 april is hij binnen Business in Wind verantwoordelijk voor Spare Parts. Sinds een jaar werkt Teunis van den Brink bij Business in Wind. Hij had voorheen zijn eigen tandwielkast revisiebedrijf en gaat nu de refurbishment en de werkplaats leiden. Herman Reemsts is verantwoordelijk voor de demolition – het slopen van betontorens – afdeling. Het bedrijf zal de komende tijd nog meer mensen nodig hebben. Belangrijk is dat men hetzelfde DNA heeft, vertelt Wim, “Hier is de stelling – alles moet gezegd kunnen worden, en je moet een beetje out-of-the-box kunnen denken.”

Eigen rol

Voor iemand die graag buiten is, ben je niet bang dat je straks alleen nog maar op kantoor zal zitten? Wim: “Ik wil er wel op aansturen dat ik meer naar een mentorrol ga en dat andere mensen de kar trekken, en dat ik dan die mensen help. Dat is belangrijk voor een goede overdracht van kennis en ervaring. Mijn streven is om mezelf misbaar te maken.

Ik wil nog steeds alles kunnen wat wij buiten doen. Dat is belangrijk, vervolgt Wim, als ik buiten ben, dan kijk ik ook naar hoe we dingen doen en of we activiteiten kunnen verbeteren, bijvoorbeeld door in bepaalde gereedschappen te investeren. Ik kan dan kennis doorgeven aan de mensen, maar ook zelf de kennis van de mensen opzuigen.”

Onderscheidend blijven

Het oplossend en innovatief vermogen van Wim, wat Business in Wind al zover heeft gebracht, zal het onderscheidende kenmerk blijven voor het bedrijf. Tussen het aansturen van de nieuwbouw vindt Wim nog voldoende ruimte om zich bezig te houden met bijzondere projecten. Zo is Business in Wind bezig met een project op Antarctica, waar drie windturbines plaats moeten maken voor twee nieuwe. Een ander project is op het Engelse Kanaaleiland Sark, waar de wens ligt om windturbines te bouwen. Met geen echte haven, 10 meter getijdenverschil, waar het vervoer op het eiland uit alleen trekkers en fietsen bestaat, en bovendien de enige toegang via een tunnel loopt, moet je wel inventief zijn om een dergelijk klus toch te kunnen klaren.

Naast het ontmantelen van windturbines op land, is er ook steeds meer interesse vanuit offshore bedrijven. Zij kloppen bij Business in Wind aan voor advies over hoe ze zo (kosten)efficiënt mogelijk windturbines op zee in de toekomst kunnen verwijderen.

Daarnaast denkt Wim mee over de schaalbaarheid van houten torens voor windturbines. Hij is hiervoor benaderd door Stora Enso, een leverancier van massief houten producten, waaronder gelamineerd fineerhout (LVL). Stora Enso is een samenwerking aangegaan met het tevens Zweedse bedrijf Modvion dat LVL gebruikt voor het produceren van torens voor windturbines. Stora Enzo heeft een productiebos van dermate omvang dat je omgerekend 12 torens per uur zou kunnen maken. In Duitsland vindt nu een grote repowering-ontwikkeling plaats. De komende jaren moeten hier duizenden Enercon windturbines op betonnen torens plaatsmaken voor moderne modellen met een hoger vermogen.

“Als wij een betonmast weghalen dan zoeken we een alternatief. We kunnen een stalen mast kopen. Als je naar de hele lifecycle assessment kijkt, dan zou een houten toren best interessant kunnen zijn. Hout kan heel goed tegen vermoeiing en hout zou ook beter zijn tegen brand. We hebben gemerkt dat er best bedrijven zijn die daar open voor staan, ook al ligt de prijs nog wat hoger dan staal. We zouden bij een gebruikte turbine kunnen kijken of het werkt”, vertelt Wim.

Opslag van windturbinebladen met een nieuwe toekomst

Bladzager en betonschaar

Maar ook binnenshuis wordt hard gewerkt aan innovaties. Zo is Business in Wind bezig met de ontwikkeling van een slooprobot, die op de toren kan worden geplaatst, zichzelf omlaag knabbelt, en zo in een week de betonmast weghaalt. Daarnaast wordt gekeken naar een mobiele zaaginstallatie die in een 20ft container past waarin ook een watertank komt om water te filteren. Zo kunnen bij een ontmanteling van een windturbine, de bladen meteen op locatie gezaagd worden en daardoor efficiënter vervoerd worden. “We willen op locatie verantwoord en gecontroleerd de bladen in stukken zagen zodat of Blade-Made of Waterstudio ze kan gebruiken of dat ze gemakkelijk te vervoeren zijn”, legt Wim uit.

Blade-Made in Rotterdam is o.a. bekend om de speeltuinelementen van windturbinebladen. Zij zijn echter ook bezig om geluidswallen van windturbinebladen te creëren. Voor elke kilometer geluidswal kunnen 200 bladen worden verwerkt. Waterstudio uit Delft ist gespecialiseerd in drijvende constructies/gebouwen pioniert met windturbinebladen als drijvers.

“We zullen ons blijven onderscheiden en richten op bijzondere projecten”, zo eindigt Wim ons gesprek af.

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Category: Longreads, Windenergie

Reacties zijn gesloten.