Coastwise Offshore Services laat nieuw serviceschip bouwen

| 31 augustus 2020

© Coastwise Offshore Services

Op 27 augustus tekenden rederij Coastwise Offshore Services en Next Generation Shipyards een contract voor de bouw van een nieuw serviceschip, de COS Master. Het schip staat gepland om in december 2021 gereed te zijn. SeaZip Offshore Service zal het commerciële beheer op zich nemen.

Coastwise Offshore Services (COS) is een nieuwe rederij in Lauwersoog, provincie Groningen, dat zich richt op de offshore windmarkt. De oprichters zijn Eelko Wijdieks, Douwe van den Berg en Onno Nienhuis. Next Generation Shipyards vertaalde COS’ basisprincipes voor een nieuw serviceschip voor de offshore windmarkt in samenwerking met architect Fred van Dorresteijn van VDD Design tot het eindontwerp.

Na meer dan 20 maanden voorbereidend werk werd bij COS het contract getekend voor de bouw van het serviceschip. Het contract, met een waarde van 5 miljoen Euro, bevat tevens een optie voor 3 extra serviceschepen.

Energiezuinig en innovatief aluminium schip
Het serviceschip komt op de markt als 30 Pax Monomaran Crewtender- Endurance klasse NG2727 en zal onder de naam COS Master varen. Het ontwerp combineert de stabiliteit van een traditionele catamaran met de snelheid en brandstofefficiëntie van een monohull. Het aluminium schip is ruim 27 meter lang, biedt voldoende en comfortabele ruimte aan 30 passagiers. De COS Master wordt voorzien van een dekkraan en kan een lading van 15 tot 22 ton vervoeren. De kruissnelheid is 27 knopen.

De benodigde financiering wist COS binnen te halen zonder de bank. De rederij wist met hulp van Ondernemershuis Noord-Groningen in korte tijd de interesse van een kleine groep particuliere investeerders voor het project op te wekken. Zo ook ondernemer Onno Nienhuis die besloot mee te doen als partner. In de ontwikkelingsfase bood de provincie Groningen een helpende hand door een lening te verstrekken via het Fonds Nieuwe Doen. Dit fonds is door de provincie opgericht om projecten op het gebied van zorg, duurzame energie en leefbaarheid in de provincie te financieren.

Als de COS Master en de mogelijke toekomstige schepen gereed zijn worden deze door SeaZip Offshore Service in Harlingen beheerd. SeaZip beheert al een floot van serviceschepen voor 10 passagiers. Eelko Wijdieks en Douwe van den Berg zullen zelf als kapitein op de schepen dienen.

Tags: , , , , , ,

Category: Windenergie

Reacties zijn gesloten.