Fugro wint contract van Vattenfall voor offshore windpark Norfolk Boreas

| 31 juli 2022

© Fugro

Fugro heeft van Vattenfall een nieuw contract ontvangen om geofysisch onderzoek uit te voeren voor het offshore windpark Norfolk Boreas voor de oostkust van Engeland.

Norfolk Boreas, met een vermogen van 1,4 GW, maakt deel uit van Vattenfall’s Norfolk Zone project en zal voldoende energie opwekken om het equivalent van 1,5 miljoen Britse huishoudens van stroom te voorzien. Het geofysisch onderzoek volgt op een vier maanden durende marine site characterisation campagne in 2020.

Vanaf augustus 2022 zal Fugro meerdere geofysische en geotechnische schepen inzetten vanuit lokale havens om een volledig onderzoek uit te voeren van het Norfolk Boreas windpark, de inter array kabeltrajecten en de exportkabeltrajecten. Fugro maakt hiervoor gebruik van zijn SEACALF® Mk V DeepDrive®-systeem voor kegelpenetratietesten op de zeebodem (CPT’s) en het innovatieve Blue Snake™ geotechnische systeem. De Blue Snake™ integreert sondeer- en bemonsteringstechnologie om veilige, efficiënte en hoogwaardige gegevensverzameling langs het kabeltracé mogelijk te maken.

Twee fasen

In de eerste fase van het project zullen geofysisch onderzoek en onderzoek naar niet-geëxplodeerde munitie (UXO) worden uitgevoerd, gevolgd door een 2D seismisch onderzoek met ultrahoge resolutie (UHRS) om gedetailleerde informatie over de zeebodem en de ondiepe ondergrond te verkrijgen. De verzamelde geodata zullen niet alleen de positionering van de inter-array kabels ondersteunen, maar ook de veiligheid van toekomstige operaties verbeteren, de routeplanning vergemakkelijken en het projectontwerp verbeteren.

Na het veldwerk zal een uitgebreid laboratoriumtestprogramma worden uitgevoerd door Fugro’s laboratoria in Wallingford en Consett in het VK, met ondersteuning van hun onlangs gecertificeerde en geaccrediteerde laboratorium in België.

De geodata van Fugro’s onderzoeken zullen worden gebruikt in het grondmodel voor de Norfolk Vanguard en Norfolk Boreas windparken om het ontwerp van funderingen en kabels te optimaliseren. Fugro ondersteunt Vattenfall ook bij diverse andere projecten in Europa. Bron: Fugro

Tags: , , ,

Category: Windenergie

Reacties zijn gesloten.