Mainstream en Hexicon JV dient bouwaanvraag in voor drijvend offshore windpark Dyning in Zweden

| 31 oktober 2023

Freja Offshore, een 50-50 joint venture tussen Mainstream Renewable Power (Mainstream) en Hexicon, heeft een bouwaanvraag ingediend voor het tot 2,5 GW grote drijvende offshore windpark Dyning in het Zweedse gedeelte van de Oostzee.

Bron: Mainstream

De projectlocatie ligt ongeveer 45 kilometer ten zuidoosten van Oxelösund. Dyning heeft het potentieel om tot 10 TWh elektriciteit te leveren, meer dan het totale elektriciteitsverbruik van de hele regio’s Sörmland en Östergötland.

Het elektriciteitsverbruik van Sörmland zal de komende 20 jaar naar verwachting verdubbelen, waarbij een aanzienlijk deel van de stijging wordt toegeschreven aan de elektrificatie van de industriële sector. Östergötland wordt ook geconfronteerd met een verwachte stijging van het elektriciteitsverbruik. Dyning kan bijdragen aan lagere elektriciteitsprijzen voor huishoudens en bedrijven in de regio, terwijl het ver genoeg uit de kust ligt om een lage tot geen zichtbaarheid vanaf het land te garanderen.

De aanvraag voor de bouw en exploitatie van het Dyning offshore windpark is ingediend bij het ministerie van Klimaat en Economische Zaken. De regering zal nu de aanvraag van Freja Offshore bestuderen en input verzamelen van verschillende agentschappen in een consultatieronde alvorens een beslissing te nemen.

Eerdere projectaanvragen door JV in Zweden

Freja Offshore is specifiek opgericht om offshore windparken ver voor de kust van Zweden te ontwikkelen, bouwen en exploiteren. In juni kondigde het consortium al aan dat het de bouwaanvraag voor het Cirrus offshore windpark in de zuidelijke Oostzee, ongeveer 50 kilometer ten zuidoosten van Karlskrona had ingediend. Eerder dit jaar, in april, diende het consortium de bouwaanvraag in voor het Mareld drijvende offshore windproject, gelegen op meer dan 40 km uit de westkust van Orust. Bron: Mainstream 

Tags: , , , , ,

Category: Drijvende windenergie, Wereldwijd

Reacties zijn gesloten.