Minder wereldwijde offshore windinstallaties in eerste helft 2021

| 31 augustus 2021

Bron: WFO

In het eerste half jaar van 2021 is er 1.6 GW aan offshore windenergie geïnstalleerd. Daarmee is de groei van offshore windenergie vertraagd ten opzichte van vorig jaar toen dit meer dan 5,2 GW was. Zo blijkt uit een recentelijk rapport van World Forum Offshore wind (WFO).

Wereldwijd zijn er zes nieuwe offshore windparken in gebruik genomen, verspreid over China, Denemarken, Nederland en Taiwan. In Nederland werd Borssele III & IV in bedrijf gesteld. De gemiddelde grootte van een nieuw toegevoegd offshore windpark in de eerste helft van 2021 is 261 MW, vergeleken met 254 MW in de eerste helft van 2020.

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

Geïnstalleerde offshore windcapaciteit

Geïnstalleerde offshore windcapaciteit Bron: WFO

Wereldwijd bedroeg de geïnstalleerde offshore windcapaciteit 34,1 GW tegen het einde van de eerste helft van 2021. Er momenteel 169 offshore windparken in gebruik, in Europa, Azië en de VS.

Het Verenigd Koninkrijk staat met bijna 1,5 GW bovenaan wat betreft totaal geïnstalleerd offshore windvermogen. China groeit snel met 834 MW aan nieuwe geïnstalleerde capaciteit in de eerste helft van 2021, waardoor de totale geïnstalleerde capaciteit in China stijgt tot 7,9 GW. Duitsland verliest zijn tweede plaats aan China met een stagnerend totale geïnstalleerde capaciteit van 7,7 GW, zonder toegevoegde of in aanbouw zijnde capaciteit tijdens de 1ste helft van 2021. Taiwan installeerde met succes zijn tweede commerciële offshore windpark, Changhua Phase 1 (109 MW), dat in juni 2021 werd voltooid.

Wind wereldwijd in aanbouw

De vertraging in opbouw in de eerste helft van 2021 is waarschijnlijk te wijten aan de COVID-19 pandemie. In de tweede helft van 2021 zal naar verwachting een versnelling te zien zijn van de wereldwijde opbouw van offshore windcapaciteit. Momenteel wordt meer dan 10 GW aan offshore windcapaciteit gebouwd.

53% hiervan wordt momenteel gebouwd in China. Dit land heeft bijna 5,4 GW in aanbouw. Taiwan zet zijn gestage groei voort met 640 MW momenteel in aanbouw. Nederland heeft onlangs de bouw van het 383 MW Windpark Fryslân afgerond. De gemiddelde omvang van offshore windprojecten in aanbouw bedraagt 420 MW. Bron: WFO

Tags: , ,

Category: Cijfers wereldwijd, Wereldwijd

Reacties zijn gesloten.