Offshore Wind Innovation Centre in Eemshaven krijgt € 1.3 miljoen subsidie

| 31 mei 2021
Gedeputeerde Nienke Homan overhandigde op 27 mei een cheque van 1,3 miljoen euro symbolisch aan OWIC via een drone in de Eemshaven.

Bron: Provinciegroningen.nl

Het Offshore Wind Innovation Centre (OWIC) in Eemshaven krijgt € 1.3 miljoen subsidie van Samenwerkingsverband Noord-Nederland (SNN) en de provincie Groningen. Het grootste deel van het bedrag komt uit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) en is aangevuld met subsidie van de provincie.

Gedeputeerde Nienke Homan overhandigde op 27 mei de cheque symbolisch via een drone bij verzamelgebouw Nijlicht in de Eemshaven. Het OWIC is een informatie-, trainings- en innovatiecentrum in de Eemshaven dat op 22 oktober 2020 van start ging. 19 partijen, waaronder het bedrijfsleven, kennisinstellingen en overheden, hebben zich verenigd in het OWIC. Het doel van het centrum is om de ontwikkeling van bedrijvigheid en innovaties op het gebied van offshore windenergie te faciliteren en te stimuleren. Hierdoor wordt kennis en ervaring samengebracht en verder toegankelijk gemaakt voor Noord-Nederland.

Groeiende vraag

Er zijn plannen voor meerdere windparken op zee, zo ook voor de Waddenkust. Hier liggen economisch grote kansen voor (nieuwe) bedrijvigheid, kennisdeling en innovaties. Daar draagt het innovatiecentrum aan bij. De focus ligt daarbij op service en onderhoud van de windparken.

OWIC wil daarnaast hét loket zijn waar mensen terecht kunnen voor informatie en voor het leggen van relevante contacten met anderen, maar ook faciliteiten inrichten voor trainingen en opleidingen op het gebied van offshore windenergie.

Projecten van start

OWIC heeft inmiddels een aantal projecten in gang gebracht. Naast Droneport Eemshaven, dat zich met name richt op inspecties van windturbines, is OWIC al betrokken bij twee andere vernieuwende initiatieven: Cable Centre Eemshaven, een samenwerkingsverband van bedrijven dat zich onder meer bezig houdt met opslag, spoeling en transport van kabels, en Ocean Grazer, een beginnende bedrijf dat werkt aan een testveld voor energieopslag in de Eemshaven. Bron: Provinciegroningen.nl

Tags: , , , ,

Category: Windenergie

Reacties zijn gesloten.