Opbouw windturbines van Waterschap Rijn en IJssel bij Duiven gereed

| 31 juli 2023

De opbouw van de twee windturbines van Waterschap Rijn en IJssel op het terrein van de rioolwaterzuivering op bedrijventerrein InnoFase bij Duiven is gereed.

Bron: Waterschap Rijn en IJssel

Dit meldt adviesbureau Pondera die vanaf het begin bij het project is betrokken. Het gaat om twee windturbines van de Duitse leverancier Enercon, type E-138 EP3 E2. Deze turbines hebben een ashoogte van 130 meter, een tiphoogte van 200 meter en een rotordiameter van 138 meter. De bladen zijn ongeveer 68 meter lang. Elke turbine heeft een vermogen van 4,2 megawatt. Beide turbines zijn uitgerust met trailing edge serrarions (uilenveren) om aerodynamisch geluid te verminderen en de luchtvaartverlichting kent een dim-functionaliteit.

Op 30 juni was de bouw van de eerste windturbine gereed. De tweede turbine werd in juli opgebouwd. Nu volgt de afmontage en testfase. Naar verwachting draaien de windturbines ongeveer eind september, begin oktober volledig.

Een deel van de energie zal gebruikt worden door de nabijgelegen rioolwaterzuivering om daarmee de energiebehoefte te verduurzamen. Waterschap Rijn en IJssel wil in 2025 energieneutraal zijn. Om dat te behalen zet het waterschap in op een mix van duurzame energievormen zoals biogas, zonne-energie en windenergie. Naast Windpark Duiven ontwikkelt het waterschap ook Windpark IJsselwind.

Tags: , , , , ,

Category: Onshore windparken, Windenergie

Reacties zijn gesloten.