Pondera voert haalbaarheidsstudie voor windenergie in Saba uit

| 31 juli 2020

Bron: Pondera

Saba heeft de ambitie om een ​​100% duurzaam energie-eiland te worden. Windenergie is een van de mogelijke hernieuwbare energiebronnen die worden verkend. Het Nederlandse adviesbureau Pondera gaat hiervoor een haalbaarheidsstudie uitvoeren.

Saba’s doel om een ​​100% duurzaam energie-eiland te worden, werd geformuleerd in de Energiesectorstrategie 2019. Het strategiedocument bevat het plan om nog eens 1 MW hernieuwbare energie te bouwen. Het openbaar lichaam Saba, de Saba Electric Company (SEC) en het Ministerie van Economische Zaken en Klimaatbeleid verkennen mogelijkheden om het aandeel van duurzame energie verder uit te breiden.

Op dit moment heeft Saba, dat ongeveer 1.200 elektriciteitsverbruikers heeft, al twee zonneparken en een derde wordt binnenkort voltooid. Met zonne-energie en een goed contract met een nieuwe leverancier van fossiele brandstoffen, slaagde SEC erin Saba het eiland te maken met het laagste variabele elektriciteitstarief van Caribisch Nederland, meldt Pondera.

Het doel is om de elektriciteitstarieven in de toekomst duurzaam te verlagen en minder afhankelijk te worden van de import van fossiele brandstof. De focus ligt op windenergie. Windturbines kunnen ook ’s nachts elektriciteit opwekken en hebben minder batterijcapaciteit nodig, hetgeen kostbaar maar noodzakelijk zou zijn bij toevoegen van nog een zonnepark.

Haalbaarheidsstudie
SEC heeft daarom Pondera gecontracteerd om een ​​haalbaarheidsonderzoek uit te voeren op basis van windgegevens die zijn verzameld tijdens een eerder onderzoek. De resultaten van het onderzoek moeten een duidelijk antwoord geven op de vraag of windenergie op Saba technisch en financieel haalbaar is. Pondera gaat kijken naar geschikte locaties voor windenergie op Saba, de beste technologieën voor het eiland en de beste opzet voor drie verschillende scenario’s.

Deze scenario’s zijn: 1 MW aan windenergie toevoegen (ongeveer 20% van de elektriciteitsbehoefte), werken aan 80 tot 90% hernieuwbare energie en werken aan 100% hernieuwbare energie. Het laatste scenario is het meest complex omdat een solide balancering van het net moet worden gewaarborgd.

Met de uitkomst van de haalbaarheidsstudie gaat SEC werken aan de volgende stappen op het gebied van duurzame energie. Of dit in de vorm van windenergie is en of er 1 MW of meer aan het elektriciteitsnet wordt toegevoegd, hangt af van de haalbaarheid, ook qua financiën.

Tags: , , , , ,

Category: Windenergie

Reacties zijn gesloten.