Provinciebestuur geeft groen licht voor Zweeds offshore windpark Galatea-Galene

| 31 januari 2023

© OX2

Het provinciebestuur van Halland in Zweden heeft deze week goedkeuring gegeven voor de komst van het offshore windpark Galatea-Galene met een gepland geïnstalleerd vermogen van maximaal 1,7 GW. De Zweedse regering moet nu nog de eindbeslissing nemen over het project dat een initiatief is van OX2.

Galatea-Galene is een van de drie projecten die OX2 samen met Ingka Investments ontwikkelt. Het windpark, gepland in Kattegatt, voor de kust van Halland, in de Zweedse economische zone. is verdeeld in twee gebieden. Galatea ligt 25 kilometer buiten de stad Falkenberg en Galene ligt ongeveer 25 kilometer buiten de stad Varberg. Het geplande windpark heeft een geïnstalleerd vermogen van maximaal 1,7 GW. De jaarlijkse elektriciteitsproductie wordt geraamd op 6-7 TWh, wat in de buurt komt van de toename van de vraag van de industrie in de regio West-Zweden tegen 2030. Naast de productie van elektriciteit werkt OX2 samen met lokale belanghebbenden om het milieu in de omgeving van het project te verbeteren.

In zijn besluit schrijft het provinciebestuur dat de regering toestemming kan geven voor de bouw van het park. De Zweedse strijdkrachten hebben verklaard geen bezwaar te hebben tegen het noordelijke deel van het windpark, de dialoog gaat door voor het zuidelijke deel. Met de goedkeuring van de Zweedse regering zou de bouw al in 2026 zonder subsidies kunnen beginnen.

Triton en Aurora

De andere twee projecten die OX2 en Ingka Investments samen ontwikkelen zijn Triton buiten de kust van Skåne en Aurora tussen de eilanden Gotland en Öland. De drie projecten hebben samen een potentieel om tot 38 TWh te produceren, wat overeenkomt met ongeveer een vierde van het totale elektriciteitsverbruik van Zweden op dit moment. Alle drie de projecten moeten door de Zweedse regering worden goedgekeurd. Bron: OX2

Tags: , , , ,

Category: Wereldwijd

Reacties zijn gesloten.