Start internationaal onderzoek naar potentiële chemische verontreiniging van windturbines

| 31 mei 2023

Start internationaal onderzoek naar potentiële chemische verontreiniging van windturbinesEen internationaal team van onderzoekers, waaronder Johan van der Molen en Katherina Alter van het Royal Netherlands Institute for Sea Research (NIOZ), onderzoekt vanaf dit jaar potentiële chemische verontreiniging met opgeloste en deeltjes verontreinigende stoffen van windturbines.

Er lopen meerdere onderzoeksprojecten naar de milieueffecten van offshore windparken in de Noordzee, zoals naar onderwatergeluid en de uitsluiting van de visserij. Dit specifieke project, Anemoi genaamd, beoogt relevante verontreinigende stoffen van windturbines te identificeren, het effect op ecosystemen en aquacultuuractiviteiten te beoordelen en oplossingen en mogelijkheden voor te stellen om chemische emissies van offshore windparken te verminderen.

De onderzoekers van het NIOZ richten zich vooral op mogelijke effecten op schelpdieren, en hoe ze de biochemische functies van de Noordzee kunnen beïnvloeden. Johan van der Molen: “Funderingen van windturbines bevatten corrosiebeschermingssystemen, die metalen als aluminium of zink in zee zouden kunnen lekken. Bij het NIOZ gaan we het effect van verfsnippers, microplastics en opgeloste metalen op filterfeeders bestuderen.”

Duurzame oplossingen

Het Anemoi project onderzoekt ook duurzame en niet-schadelijke oplossingen, bijvoorbeeld alternatieve corrosiebeschermingssystemen voor offshore windparken. Om de projectdoelstellingen te bereiken, zal Anemoi nauw samenwerken en interageren met de sector van offshore windparken en met beleidsmakers.

Internationale samenwerking

Binnen het Anemoi project zullen onderzoekers van 11 Europese instituten nauw samenwerken met beleidsmakers en de OWF industrie. De overige partners zijn: Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek (België); Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen, (België); Bundesamt für Seeschifffahrt und Hydrographie (Duitsland); Sintef Ocean AS (Norwegen); French Research Institute for Exploitation of the Sea (Frankrijk); Provincial Development Agency West-Flanders (POM-WVl, België); Helmholtz Centrum Hereon (Hereon, Duitsland); University of Technology Braunschweig (Duitsland); Universiteit van Antwerpen (België); Technical University of Denmark (DTU, Denemarken).

Het project wordt gefinancierd door INTERREG Noordzee en aanvullende financiering komt van de Provincie West-Vlaanderen (België) en VLAIO (België).

Tags: , , , , , ,

Category: Windenergie

Reacties zijn gesloten.