Statkraft breidt Europees onshore windportfolio uit met 39 windparken

| 31 augustus 2023

Het Noorse energiebedrijf Statkraft heeft een windenergieportfolio overgenomen van Breeze Two Energy in Duitsland en Frankrijk, waarmee het zijn wind op land portfolio uitbreidt met 39 operationale windparken met een gezamenlijk opgesteld vermogen van 337 MW.

Statkraft breidt Europese onshore windportfolio uit met 39 windparken

De aankoopprijs voor de portefeuille bedroeg 4,7 miljard NOK. De overname is de eerste in zijn soort voor het bedrijf sinds 2021.

De overgenomen windenergieportfolio in Duitsland bestaat uit 35 windparken (165 turbines) met een geïnstalleerd vermogen van 310 MW verspreid over heel Duitsland. De windenergiecapaciteit van Statkraft in het land wordt door deze overname verdubbeld, waardoor het bedrijf tot de tien grootste windenergie-exploitanten in Duitsland behoort.

In Frankrijk bestaat de windenergieportfolio uit 4 windparken (20 turbines) met een geïnstalleerd vermogen van 27 MW, waarmee de windenergiecapaciteit van Statkraft in Frankrijk bijna verdubbelt.

Repowering

De windparken die deel uitmaken van deze overname bevinden zich op zeer winderige locaties. Sinds hun bouw 15 tot 21 jaar geleden is de turbinetechnologie aanzienlijk verbeterd en de meeste locaties hebben een groot potentieel voor heropwekking.

Het doel is dan ook om de exploitatie van de windparken te optimaliseren en uiteindelijk de oude turbines te vervangen door nieuwe, efficiëntere exemplaren om zo de capaciteit te vergroten en tegelijkertijd hergebruiken van delen van de bestaande infrastructuur te stimuleren.

De uitbreiding van de bestaande portefeuille in beide landen maakt deel uit van Statkraft’s ambitie om de groei in wind- en zonne-energie en batterijopslag in haar gevestigde markten te versnellen tot een jaarlijkse ontwikkeling van 4 GW in 2030. Het is de tweede windportfolio overname van Breeze. IN oktober 2021 nam Statkraft al voor 311 MW aan activa over in Duitsland en Frankrijk. Bron: Statkraft

Tags: , ,

Category: Wereldwijd

Reacties zijn gesloten.