Tetrahedron winnaar van Offshore Wind Innovators Award 2020

| 31 maart 2021
Tetrahedron winnaar Offshore Wind Innovators Award 2020

Martin Weissmann en Wilco Stavenuiter Bron: Offshore Wind Innovators

Tetrahedron is de winnaar van zowel de jury als de publieksprijs van de Offshore Wind Innovators Award 2020. Met hun innovatie genaamd Simply lifting high, overtuigde het bedrijf de jury en het publiek dat met hun next-generation heavy-lift mechanisme de actuele kwestie rond het beperkte aantal heavy lift schepen dat beschikbaar is in de offshore windmarkt kan worden aangepakt.

De Innovation Award wordt georganiseerd door de community van Offshore Wind Innovators met als doel zichtbaarheid te creëren voor slimme innovaties door start-ups en MKB-bedrijven. Uit verschillende inzendingen was Tetrahedron genomineerd, samen met SkyLab met de IoT@Sea oplossing en Z-Bridge met hun Bring-to-Work-systeem. Op 30 maart kregen de drie genomineerden de kans om hun innovatie te pitchen tijdens TKI Wind op Zee LIVE.

Jury en publieksprijs

Met 70% van de stemmen was de oplossing van Tetrahedron het meest innovatief. Eerder besprak een deskundige jury, bestaande uit David de Jager (GROW), Jasper Vis (TenneT) en Nick Stokman (Rockstart Energy Fund) de innovaties van de genomineerden en kwam tot dezelfde conclusie. Ze waren onder de indruk van het eenvoudige en nieuwe bewegingsprincipe van de kraan. Hiermee kan de levensduur van de installatieschepen worden verlengd en kan de noodzaak van investeringen in nieuwe schepen worden vermeden.

Start-up Tetrahedron: Simply lifting high

Tetrahedron heeft een heavy-lift mechanisme van de volgende generatie ontwikkeld. Nu windturbines steeds groter worden, zijn er nieuwe uitdagingen voor de windinstallatie-industrie ontstaan. Tetrahedron heroverweegt zwaar tillen door een eenvoudig en nieuw bewegingsprincipe te gebruiken. Met hun innovatie wordt de noodzaak voor nieuwe en grotere schepen kleiner. Dit levert kostenbesparing op en vergroot de beschikbaarheid van bestaande installatieschepen.

Wilco Stavenuiter en Alexander Ronse van Tetrahedron zijn erg blij met het winnen van beide Offshore Wind Innovators Awards. De mannen geloven dat ze de Tetrahedron-kraan op de markt kunnen brengen en de Awards helpt hierbij om de offshore community te bereiken, de ontwikkelingen te demonstreren en inzicht te geven in de waarde van hun innovatie voor potentiële klanten.

Volgens Martin Weissmann van Offshore Wind Innovators bewijst deze editie van de Innovators Award goed de voortdurende stroom van innovatieve ideeën van jonge en ambitieuze start-ups om waarde op de markt te brengen. Ze verdienen daarbij alle steun om hun innovatie te ontwikkelen en deze vernieuwende concepten op de markt te brengen.

SkyLab: IoT @ Sea

SkyLab B.V. is een toonaangevend bedrijf in het bouwen van Internet of Things-netwerken voor slimme steden, industrieën en slimme poorten op basis van LoRaWAN-netwerken. LoRaWAN staat voor Long Range Low Power-communicatie waarbij kleine draadloze sensoren vele jaren kunnen werken en veilig en redundant kunnen communiceren over tientallen kilometers. Op dit moment is dit wereldwijde gratis IoT-netwerk beperkt tot het vasteland en kustgebieden. SkyLab heeft het geweldige idee om dit IoT-netwerk uit te breiden naar de Noordzee en de punten tussen het VK en Nederland te verbinden. Dit idee zal een goede innovatie zijn voor schepen, vracht, zeeteelt, milieumonitoring, boeienmonitoring, reddingsoperaties, platform- en windparkmonitoring. Dit netwerk op de Noordzee kan door SkyLab worden gerealiseerd door LoRaWAN-ontvangers te installeren op Noordzeeplatforms en windturbines waarvoor SkyLab op zoek is naar partners, financiering en locaties.

Z-Bridge: Bring-to-Work-systeem

Het Bring-to-Work (B2W) -systeem van Z-Bridge is een kostenefficiënte bewegingsgecompenseerde toegangsoplossing die wordt toegepast op crew transfer vessels (CTV) en kleine schepen. Dit systeem is het lichtste systeem dat op de markt verkrijgbaar is. Het kan 3 ton hijsen en kan opereren van LAT +10 tot 24 meter. Het B2W-systeem is ontworpen, geconstrueerd en getest. De jury waardeert vooral dat – hoewel het idee van bewegingsgecompenseerd offshore-toegangssysteem niet nieuw is – de ‘B2W-systemen’-innovatie een goed voorbeeld is van het omzetten van bewezen technologie in een bestaande markt in een nieuwe technologie.

De award werd uitgereikt door Jasper Vis namens de jury en Martin Weissmann (Offshore Wind Innovators). Naast de waardevolle exposure tijdens TKI Wind op Zee LIVE krijgen alle drie de genomineerden een eendaagse workshop om marktintroductie te faciliteren en brede media-aandacht.

Tags: , , , , , , , , , , ,

Category: Windenergie

Reacties zijn gesloten.