VK: RWE besluit om giga offshore windpark Sofia te bouwen

| 31 maart 2021

© Siemens Gamesa

Het Duitse energiebedrijf RWE Renewables heeft vorige week de definitieve investeringsbeslissing genomen om het Sofia offshore windpark met 1,4 GW vermogen te bouwen. De werkzaamheden aan land zullen nog dit voorjaar opgestart worden. Offshore zullen de bouwwerkzaamheden in 2023 beginnen. Eind 2026 zal het windpark volledig operationeel zijn.

RWE Renewables is volledig eigenaar van het Sofia project. De investering is geraamd op 3,5 miljard Euro (2,5 miljoen Euro/MW). RWE Renewables ontving 2019 van de Britse overheid een Contract for Difference (CfD) met een uitoefenprijs 44,6 Euro/MWh (prijsniveau 2012).

De locatie van Sofia ligt op de Dogger Bank in de Noordzee. De kortste afstand naar de noordoostkust van Engeland is 195 km. De geplande kabelroute in zee naar de kustplaats Redcar is 220 km lang.

RWE Renewables heeft al met alle leveranciers van belangrijke projectonderdelen overeenkomsten gesloten die deze leveranciers kenmerken als voorkeursleverancier. Deze overeenkomsten zullen op korte termijn definitief worden gemaakt. De volgende leveranciers hebben de status van voorkeursleverancier:

Leveranciers

Siemens Gamesa levert 100 offshore windturbines van het in 2020 aangekondigde type
SG 14-222 DD (14 MW vermogen, 222 m rotordiameter, Direct-Drive). Deze windturbine zal 2024 commercieel beschikbaar zijn.

Een consortium van GE Renewables en het offshore engineering bedrijf Semcorp Marine zal het op HVDC (High Voltage Direct Current) technologie gebaseerde transmissiesysteem met 2 offshore stations leveren.

Van Oord is voorgeselecteerd als EPCI contractor voor de monopile (zonder transitiestuk) funderingen en de inter array bekabeling van de windturbines met het transformatorstation op de locatie zelf. Van Oord is van plan bij bevestiging van het contract voor de werkzaamheden het installatieschip Aeolus en de kabellegger Nexus in te zetten.

Prysmian Group werd in november 2020 gekozen als voorkeursleverancier van de elektrische hoofdkabel voor het offshore traject en het traject op land tot aan het aansluitpunt aan het Engelse E-net. Het project omvat meer dan 440 km aan 320 kV onderzeese exportkabel met XLPE-isolatie en 15 km aan 320 kV landkabels met P-Laser-isolatie. Op 29 maart werd het contract met een waarde van ongeveer 200 miljoen euro bevestigd. Prysmian zal voor het offshore traject haar nieuwe geavanceerde kabellegschip Leonardi da Vinci gebruiken.

Overige offshore windprojecten in aanbouw of gepland

Naast Sofia groeit het offshore projectportfolio van RWE Renewables in het VK nog verder met een aantal andere projecten. De bouw van het offshore windpark Triton Knoll is in een ver gevorderd stadium. Van het totale vermogen van 857 MW heeft RWE Renewables een aandeel van 506 MW. Verder is RWE Renewables bezig met een aantal door de Engelse overheid voorgestelde uitbreidingsprojecten van bestaande offshore windparken, samen goed voor 2,6 GW. Het aandeel van RWE Renewables hierin is 1,3 GW.

Daarnaast heeft RWE Renewables met succes deelgenomen aan de veiling van 2 nieuwe naast elkaar gelegen offshore locaties op de Dogger Bank met een potentieel opgesteld vermogen van 3 GW. Deze veiling was onderdeel van de Britse Offshore Wind Round 4 veilingen van de Crown Estate, de beheerder van het Britse zeegebied.

Tags: , , , , , , , ,

Category: Wereldwijd

Reacties zijn gesloten.