Windpark Jaap Rodenburg II bij Almere geopend

| 31 maart 2022
Windpark Jaap Rodenburg II bij Almere geopend

Foto: Vattenfall/Jorrit Lousberg

Vandaag openden Vattenfall, Almeerse Wind en verzekeraar a.s.r. windpark Jaap Rodenburg II langs de Oostvaardersdijk in Almere Pampus. Het windpark heeft met 10 windturbines een opgesteld vermogen van 38 MW.

Windpark Jaap Rodenburg II betreft een repowering project. Op de plek stonden sinds 2000 10 oude windturbines. In verband met de verwachte bouw van een nieuwe woonwijk zouden ze tot 2015 blijven staan. De plannen voor de woonwijk zijn uitgesteld tot na 2035 en de gemeente gaf daarom toestemming om het bestaande park te herbouwen. Elke nieuwe turbine heeft een capaciteit van 3,8 MW, meer dan het dubbele van de oude exemplaren. De laatste turbine werd in juli 2021 geplaatst.

Het vervangingsproject is een gezamenlijk project van Vattenfall en de lokale energiecoöperatie Almeerse Wind, die met inmiddels ruim 400 leden twee van de windturbines exploiteert. Deze twee windturbines zullen hun stroom leveren aan burgers en bedrijven van Almere. A.s.r. neemt de 8 windturbines over van Vattenfall.

Ruben Lindenburg, bouwdirecteur windparken op land bij Vattenfall: “Lokaal eigendom is ontzettend belangrijk voor het draagvlak van de energietransitie. Dankzij de samenwerking met Almeerse Wind zijn we erin geslaagd om groene stroom voor en door Almeerders te realiseren. De regio profiteert mee dankzij de inzet van lokale leveranciers tijdens de bouw en exploitatie.”

John van Diepen, voorzitter van Almeerse Wind: “Om een gezonde wereld voor ons nageslacht te behouden zal iedereen zijn steentjes bij moeten dragen aan onder andere de energietransitie. We zijn er enorm trots op dat we als burgers van Almere onze eigen twee groene-stroomfabrieken hebben gerealiseerd, die elk ongeveer 10 miljoen kilowattuur per jaar produceren. Onze winst willen we lokaal en duurzaam herinvesteren. Zo maken we Almere steeds een stapje schoner!”

Nieuw oorlogsmonument

Tijdens de Tweede Wereldoorlog stortte een geallieerd vliegtuig neer in het gebied waar nu de windturbines staan. Het oorlogsmonument dat daaraan herinnerde is tijdens de bouw vervangen. Op een van de windturbines staat een afbeelding van het toestel. Ook is op de Oostvaardersdijk een herinnerginsbord neergezet. Bron: Vattenfall

Tags: , , , , , ,

Category: Windenergie

Reacties zijn gesloten.