Windpark Luchterduinen

Windpark Luchterduinen is een gepland offshore windmolenpark voor de kust van Nederland, 23 kilometer uit de kust bij Noordwijk aan Zee. Het park wordt ontwikkeld door Eneco en zal naar verwachting in 2015 duurzame energie gaan produceren. Het park had de werknaam Q10. Op 15 mei 2012 werd er uit 150 inzendingen de naam Luchterduinen gekozen. Het park zal genoeg energie opwekken voor 135.000 huishoudens. Het park zal bestaan uit 43 Vestas 137 meter hoge V112 (3 MW) windturbines met een totaal vermogen van 129 MW. Van Oord, wereldwijd actief als waterbouwkundige aannemer, zal de fundaties en de elektrische infrastructuur, inclusief het offshore transformatorstation, voor zijn rekening nemen.

Verder levert Van Oord het schip dat de 43 windmolens gaat plaatsen. Eneco-dochter Joulz is geselecteerd voor de aanleg van de elektriciteitskabel van het strand naar het hoogspanningsstation acht kilometer verder landinwaarts. Het windpark wordt aangesloten op het landelijke hoogspanningsnet via het 150 kV schakel- en transformatorstation bij Sassenheim.Het park heeft een oppervlakte van zo’n 25 vierkante kilometer.

Eneco kreeg in 2011 een subsidiebeschikking van maximaal 989 miljoen euro voor de exploitatie van dit windpark welke over een periode van vijftien jaar wordt uitgekeerd. Het genoemde bedrag is een maximum en is afhankelijk van de toekomstige productie en elektriciteitsprijs. Een andere voorwaarde is dat in het windpark innovatieve technieken worden gedemonstreerd die de hoge kostprijs van wind op zee verlagen.Halverwege 2012 maakte Eneco bekend een investeringspartner te zoeken om de risico’s te spreiden. In januari 2013 sloot Eneco een overeenkomst met het Japanse Mitsubishi Corporation voor een investering in het offshore windpark. MC krijgt volgens de bestaande afspraken een belang van 50% in Eneco Luchterduinen. De bedrijven zijn ook een langetermijn-overeenkomst aangegaan en willen samenwerken op het gebied van offshore windenergie in Europa.

)

http://projecten.eneco.nl/eneco-luchterduinen